home      artist      info

December 2007

Bethany de ForestPinhole Pictures

Fotograferen door een gaatje in een doosje
Bethany de Forest bouwt surreéle werelden die fotografisch vastgelegd worden. Ze wil het gevoel creëren dat je rond kan lopen in deze werelden, dat zé levensgroot zijn.
Haar inspiratie komt vaak van een voorwerp of een bepaald materiaal dat haar aantrekt.Meestal hele dagelijkse dingen die door de verandering van de context een hele andere functie krijgen. De supermarkt is vaak een bron van inspiratie. In suikerklontjes ziet zij bakstenen en kippepoten zijn prehistorische bomen.
Doordat van zo dichtbij gekeken kan worden, lijkt een aparte werkelijkheid te ontstaan.

Over Pinhole
Bethany de Forest fotografeert door een gaatje i.p.v. door een lens. De zogenaamde pinhole-camera. Heel veel voorwerpen kunnen worden omgetoverd tot een pinhole camera; dozen en blikken zijn uitermate geschikt.  Doormiddel van deze techniek kan ze objecten die in werkelijkheid niet groter dan enkele centimeters zijn, meters hoog laten lijken.
De maquettes zijn vaak niet groter dan een flinke doos. Om de ruimtelijkheid te vergroten werkt Bethany met spiegels. Dat brengt een extra complicatie met zich mee, want zo verschijnt de camera ook in beeld. Deze is dus onderdeel van de maquette en wordt hiertoe omgebouwd of gecamoufleerd zodat hij opgaat in de omgeving. Onherkenbaar voor de kijker maar essentieel voor het creëren van het beeld.
Bethany’s eerste camera was een luciferdoosje waarmee ze zwart-wit afbeeldingen maakte van een heel kleine maquette.
Anders dan bij het oog of bij een “gewone” camera-met-lens worden lichtstralen, die door het gaatje van de pinhole-camera naar binnen vallen, niet gebroken.Ongehinderd loopt het licht rechtdoor tot het door het lichtgevoelige materiaal wordt geabsorbeerd. Tussen de driedimensionale voorstelling en de tweedimensionale afbeelding zit behalve lucht absoluut niets. Het hele proces heeft een geheimzinnig en magisch karakter.

Katalogus €15 te bestellen via de website http://www.pinhole.nl

http://www.pinhole.nl
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

< back


copyright © 2019 ArtUnit    |    Smedestraat 9, 2011 RE, Haarlem, The Netherlands    |       |    mailinglist