home      artist      info

November

Chrystl RijkeboerDNA-Baby prototype No.1
Chrystl Rijkeboer exposeert werk ontstaan tijdens het werkproject Kloone4000.
Tijdens dit project heeft Rijkeboer een oproep geplaatst om ‘afgeknipt haar’ in te leveren, wat direct in een kunstwerk verwerkt werd.
De ‘ontworpen’ mens als toekomstbeeld. Van de haren werden strengen gesponnen waarvan een beeld gehaakt werd. Het beeld stelt een baby voor, letterlijk gevormd door de gesponnen strengen DNA.

Een belangrijk thema binnen mijn werk is de verwondering over het leven van de mens. Centraal staat de levenscyclus: van de geboorte ‘de onschuld’, tot de groei naar volwassenheid ‘de schuld’. Hierin worden de begrippen beïnvloeding en bewustwording benadrukt. Ik kies voor mensenhaar vanwege de symbolische betekenis; aantrekkingskracht, schoonheid, kracht, gezondheid, maar gescheiden van de mens keren al deze factoren om, het is dan afstotelijk en dood. Mensenhaar is hyperindividueel materiaal, wat ik tot vilt verwerk of tot draden spin, het materiaal voor mijn beelden.
Dat haar geen dood materiaal is besef ik steeds vaker. Het is een belangrijke graadmeter. Het geeft direct weer hoe wij ons voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Maar haar is meer dan dat. Elke haar draagt onze persoonlijke ‘genetische blauwdruk’. Mijn eerdere werken gingen over de emotionele waarde van ons haar. De laatste werken gaan over het haar op zich gekoppeld aan onze identiteit, over onze genen/DNA en de manipulatie hiervan. Deze werken gaan over de kwetsbaarheid van de mens. Ze zijn een verwijzing naar pogingen om de mens te reconstrueren, verbeteren en manipuleren; de zoektocht naar eeuwige schoonheid en gezondheid.

http://www.rijkeboer.com
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

< back


copyright © 2019 ArtUnit    |    Smedestraat 9, 2011 RE, Haarlem, The Netherlands    |       |    mailinglist