home      artist      info

Maart

Frans Veenhoven‘Indruk’

1,7 m. breed, 0,9 m hoog en 0.6 m. diep
Ik werk met poly-urethaan ofwel bouwschuim, maar van een speciale kwaliteit.
Als je niet oplet krijg je hartstikke vieze poten; net als bij modelleerwas bouw ik het beeld op.
Mijn belangstelling voor dit materiaal is vanwege haar gedrag: giet je het in een vorm dan volgt het die vorm (‘sociale’ gedraging), laat je het z’n vrije loop dan geeft het hele grillige vormen en structuur (‘rebellische’ gedraging, dat laatste past zo lekker bij m’n karakter). Het eigenlijke werk is dus het manipuleren van het materiaal; ik probeer het dan naar mijn concept/ontwerp te coachen.
Een andere mogelijkheid is dit: kunststof-materiaal te combineren met natuurlijke materialen, zoals riet
en/of wol en zo een tegenstelling zichtbaar maken binnen een concept/ontwerp; ook objecten waarbij ik van elementen als wind en water gebruik maak, etc.
Het concept/ontwerp is dus van mij en dat beeld staat me van meet af aan scherp voor ogen, maar .... dan komt de strijd en de verrassing door de dingen die buiten jouw wil gebeuren. En dan komt de wat lastige keuze: laat je het ‘gelukje’ in je beeld toe of doe je een of enkele stappen terug om van dat punt af dan weer verder te gaan; je rationele beeld blijft wel duidelijk, maar wat uiteindelijk het beeld aan jou teruggeeft blijft tot het laatste moment open.

http://www.snarf-art.com

Frans Veenhoven
Drentseweg 47
8426 EP Appelscha

< back


copyright © 2020 ArtUnit    |    Smedestraat 9, 2011 RE, Haarlem, The Netherlands    |       |    mailinglist