home      artist      info

September 2007

RenSchilderijen

inside/outside no. 12 (2007) 100x40 cm.
inside/outside no. 7 (2007) 40x18 cm.
Acryl op katoen.

In mijn schilderijen tracht ik de kijker als een spons naar binnen te zuigen, zoals een landschap uit de Haagse school kan doen. De gelaagdheid en serialiteit in mijn werk suggereren een oneindigheid.
Vroeger vond ik deze gelaagdheid en herhaling in de architektonische omgeving. Bouwwerken, met name hoogbouw, waren uitgangspunt voor geabstraheerde, geconcentreerde en gelaagde werken. Laag over laag verf op hout, afkrabben en nieuwe patronen opschilderen of inkerven waren middelen waarmee ik schilderijen ‘opbouwde’.
De laatste jaren onderzoek ik de schilderkunst zelf, op een meer fundamentele wijze. Het leidt tot een concreet-abstract schilderij. Het is het resultaat van mijn schilderachtig gebruik van waterige verf in combinatie met de zuigende werking van ongeprepareerd doek. Langs de afgeplakte lijn waaiert de drijfnatte acrylverf in een onregelmatige kartelrand. De lyriek is slechts schijn. Het doel van mijn werkwijze heeft meer te maken met de transparantie van de sterk verdunde verf en de vele mogelijkheden om het werk op te bouwen in lagen van steeds over elkaar verschuivende kleurbanen.
Soms behandel ik voor en achterzijde om de doorzichtigheid van het dunne katoen te benadrukken. Wat gebleven is is de gelaagde serialiteit. De diepte is peillozer dan ooit.

Ren

< back


copyright © 2020 ArtUnit    |    Smedestraat 9, 2011 RE, Haarlem, The Netherlands    |       |    mailinglist